NITA vecka 4

Författare: Lars Oestreicher< Larsoe_at_nita.uu.se>
Datum: Thu, 28 Jan 2010 20:02:06 +0200

* Krönika
     * Förändringens vindar eller Vad är en barriär/mur/ridå/tröskel?
* Pekare
     * Läs och reflektera
     * Kalender
     * Samhälle
     * Säkerhet
     * Affärsvärlden
     * IT i vården
     * Användbart och Prylar
     * Strömmat
     * Socialt
     * Sök och nedladdning
     * För utvecklare
     * Grönt
     * Mobilt


Förändringens vindar eller Vad är en barriär/mur/ridå/tröskel?
av Mats Lind och Anders Jansson

2010 har inletts med att förändringens vindar sveper över landet. Saab blir Saab-Spyker, och Saabs slogan One name - Two companies har fått en ny betydelse. Det har talats design och varumärken och vem vet vad som väntar. Nu återstår bara att invänta vad som ska hända med det andra svenska flaggskeppet, Volvo, där Geely är intressent.

Förändringens vindar har nått även NITA. Efter ett drygt halvår av spekulationer och gissningar har förhandlingarna resulterat i en ny organisatorisk hemvist. NITA byter från sin hittillsvarande adress vid Institutionen för informationsteknologi till Institutionen för informatik och media . I någon mening är de två institutionerna systrar med ett gemensamt ursprung i den digitala revolutionen, men har hamnat på varsin sida av en gräns som bara är möjlig att varsebli och begripa om man har haft sin anställning tillräckligt länge vid Uppsala universitet. För en tid sedan dryftade Annika Lantz i P4 ordet barriär med språkexperten Patrik Hadenius i samband med Israels planer på en barriär längs gränsen mot Egypten. Hadenius berättade då vad som skiljer en mur från en barriär och hur språket förändras beroende på om man upplever barriären/muren som positiv eller negativ samt om man upplever den från utsidan eller insidan. I NITA:s och Uppsala universitets fall är nu i alla fall barriärerna mindre svårforcerade och det är med varm hand och tillförsikt jag lämnar nyckeln till NITA:s digitala bankvalv till professor Mats Lind som väl känner varseblivningens gränser, oavsett de existerar i form av en osynlig organisatorisk barriär eller andra, mer subtila trösklar.

Anders


Med ett stort tack till Anders för hans insatser som föreståndare för NITA tar jag härmed över nyckeln och hoppas kunna bidra både till mindre murar och lägre trösklar; något som behövs både inom Uppsala universitet och, framförallt, mellan forskning och praktisk tillämpning inom IT-användningens område. Ett steg i den riktningen hoppas jag kommer att tas redan under senvåren då NITAs nya webbplats skall vara på plats. Där hoppas vi att på ett mer direkt sätt att kunna distribuera intressanta nyheter och underlätta dialogen mellan alla med ett intresse för IT-användning. Som vanligt måste man lära sig krypa innan man kan gå, så någon direkt stor förändring är det inte fråga om, snarare en stegvis utveckling.

I övrigt hoppas jag kunna förvalta och utöka NITA:s existerande verksamhet på ett bra sätt samt skriva en och annan krönika om det inom IT-området som ligger mig varmt om hjärtat. Det kan nog, som Anders skriver, bli ett och annat om varseblivning eftersom det är ett av mina forskningsområden. Just nu är det ju till exempel ett stort medialt intresse för det som kallas "3D" och runt detta finns både ett och annat att diskutera. Dessutom kan det nog bli en del skilda nedslag inom hela området, från design till systemutvecklingsmetoder.

Mats


--- Läs och reflektera ---

Ledare cs: Sociala medier här för att stanna
Alla större företag som söker goda relationer med sina kunder funderar på hur de ska nå ut via sociala medier som Facebook, Twitter, Linkedin och Youtube. Helt rationellt. I dag är en försvarlig del av den svenska befolkningen aktiv i sociala medier. Det gäller att finnas där kunderna finns, annars blir det ingen uppmärksamhet och inga affärer.
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.287531/sociala-medier-har-for-att-stanna


CultofMac: Microsofts CEO Steve Ballmer är en man med lite humor
http://www.cultofmac.com/steve-ballmer-autographs-students-macbook-need-a-new-one/27458


metroteknik: Blogg avslöjar hemlighet bakom kända konstverk
En bloggpost som går igenom några överraskande "påskägg" i kända målningar har blivit viral på nätet.
http://www.metro.se/2010/01/28/71834/blogg-avslojar-hemlighet-bakom-kanda-/


c:s: Teknik kan minska pendlandet
It blir allt viktigare för tillväxt och miljö och borde vara självskriven i en ansvarsfull samhällsplanering. Regeringen måste därför använda de miljarder som är öronmärkta för väg och järnväg till it.
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.288421/teknik-kan-minska-pendlandet


techcrunchit: Nobody can keep secrets anymore
In the age of Twitter, no one can keep a secret. That's clear from the announcements about the Gphone, the iSlate, and the likely fact that nothing will happen at Comdex.
http://www.techcrunchit.com/2010/01/05/nobody-can-keep-secrets-anymore/


--- Kalender ---

Hjälpmedelsinstitutet hälsar Välkommen till 2010 års IT-konferens!

Syftet med dagen är att du som deltagare ska få en samlad överblick över utvecklingen inom IT-området när det gäller äldre och personer med funktionsnedsättning.
Ur innehållet:

. Ett hälsningsanförande av infrastrukturminister åsa Torstensson.
. EU-kommissionens planer inom eInkluderingsområdet.
. Internet för alla - hur långt har vi kommit i Sverige?
. Barns och ungdomars medievanor.
Dessutom kommer samtal att föras mellan flera aktörer om kommunikation mellan medborgare och myndigheter samt sociala media och dess betydelse.

Plats: World Trade Center, Stockholm.
Tid: 13 april 2010, 09.30 - 15.45
http://www.hi.se/itkonferens2010


eGovernment of Tomorrow - Future Scenarios for 2020
Offentlig verksamhet kan bli både effektivare och mer tillgänglig genom utveckling och innovativ användning av nya elektroniska interaktiva tjänster. Nya tjänster kan ge snabbare hantering av ärenden, effektivare organisationer och förenklingar för medborgare och företagare. Hur ser morgondagens e-förvaltning ut? Blir användarna mer delaktiga i utvecklingen? Hur påverkar sociala medier och den alltmer avancerade Internetanvändningen? Under en workshop presenteras VINNOVA-skriften eGovernment of Tomorrow - Future Scenarios for 2020 och dess fyra framtidsscenarier för e-förvaltningen. Medverkar gör författarna Lennart Nordfors och Jacob Lapidus, Gullers Grupp. Moderator och diskussionsledare: Johan Quist, forskare vid Centrum för Tjänsteforskning vid Karlstads universitet.

Plats: VINNOVA, Mäster Samuelsgatan 56, Stockholm
Tid: 10 feb 2010, 13:00 - 15:00
http://www.vinnova.se/upload/dokument/VINNOVA_gemensam/Kalender/2010/e-f%C3%B6rvaltning.pdf


Guldmusen 2009
25 februari koras vinnarna av Guldmusen 2009, på IVA, Grev Turegatan 16, från kl. 16.30
http://www.idg.se/1.280964


internetworld: Här är internetkonferenserna 2010
Internetworld listar 48 heta konferenser under 2010 för dig som jobbar med webb.
http://internetworld.idg.se/2.1006/1.286731


techcrunchit: Platform Wars: Twitter's Chirp Conference Will Take Place A Week Before Facebook's f8
Back in December at Le Web, Twitter Director of Platform Ryan Sarver announced that Twitter would be holding the first conference of their own in 2010. Today, they've unveiled the details. Called Chirp, the conference will take place April 14 and 15 in San Francisco. Notably, this is exactly one week before Facebook's big developer conference, f8, which will be April 21 and 22.
http://www.techcrunch.com/2010/01/25/twitter-conference-chirp/


--- Samhälle---

computersweden: Alla ska med - även inom IT
Valrörelsen har startat även med IT-inslag.
Enligt Socialdemokraternas it-politiska talesperson Désirée Liljevall kan lösningen ligga i en skol-pc-reform - och i att återinföra datorkörkortet.
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.288362/alla-ska-med--aven-inom-it


metroteknik: Dator kan avslöja vem som skrev Millenium
Vanlig komprimeringsteknik som används när du skapar zip-filer skulle kunna avslöja vem som skrivit Millenium.
http://www.metro.se/2010/01/26/9191/dator-kan-avsloja-vem-som-skrev-mille/index.xml


--- Säkerhet ---

techworld: Så minns datorn dina program efter en omstart
Ett litet gratisprogram minskar besvären ordentligt när Windows vill starta om datorn till följd av en ny uppdatering.
http://www.idg.se/2.1085/1.289665/sa-minns-datorn-dina-program-efter-en-omstart


idg: Symantec: Spotify är en trojan
I morse började Norton Antivirus rapportera Spotify som trojan. Processen Spotify.exe spärrades och de Norton-användare som valt att låta programmet automatiskt ta bort infekterade filer blev av med sin Spotifyinstallation. En uppdatering är släppt men vissa användare måste installera om Spotify.
http://www.idg.se/2.1085/1.289583/symantec-spotify-ar-en-trojan


techworld: Bakdörr hittad i öppen mjukvara
Innehållshanteringssystemet e107 som är öppen källkod innehåller en bakdörr som kan ge vem som helst administrativa rättigheter.
http://www.idg.se/2.1085/1.289699/bakdorr-hittad-i-oppen-mjukvara


techworld: Bank stämmer offer för cyberstöld
Den Texas-baserade banken Plainscapital stämmer en kund som blivit bestulen på motsvarande cirka sex miljoner kronor via dataintrång. Fallet kan visa sig sätta prejudikat för hur ansvariga kunder kan anses vara när det gäller att skydda sina konton från angrepp.
http://sakerhet.idg.se/2.1070/1.289346


Stort dataintrång visar svaga lösenord
Efter ett stort intrång på sajten RockYou kom 32 miljoner lösenord på vift, dessa har nu analyserats.
http://sakerhet.idg.se/2.1070/1.288490/stort-dataintrang-visar-svaga-losenord


Trojan har "sönder" dina dokument - låses upp mot lösensumma
En elak trojan som just nu är i spridning gör viktiga filer oåtkomliga. För att öppna filerna måste man köpa ett program som "lagar" filerna.
http://sakerhet.idg.se/2.1070/1.289303/trojan-har-sonder-dina-dokument--lases-upp-mot-losensumma


Skräppost bekämpas med eget vapen
Forskare har utnyttjat skräppostarnas egna trick för att skapa ett "perfekt" antispam-filter.
http://sakerhet.idg.se/2.1070/1.288907/skrappost-bekampas-med-eget-vapen


--- Affärsvärlden ---

c:s: Därför nobbar Gekås e-handel
En webbutik skulle göra Gekås i Ullared till något helt annat. Det passar inte för lågprishandel, slår vd:n Boris Lennerhov fast.
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.287439/gekas-i-ullared-nobbar-e-handel


c:s: Mekonomen skapar ordning under huven
Mekonomen går på offensiven och tar marknadsandelar. Nu integreras systemen för verkstad, butik, ekonomi och bokning fullt ut. Dessutom är en ny webbplattform på väg.
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.289767/mekonomen-skapar-ordning-under-huven


techcrunch: Spiceworks Is Becoming The Facebook For IT Managers; Raises $16 Million Series C
Spiceworks, a startup that develops Web-connected social IT management software, has raised $16 million in Series C funding round led by Institutional Venture Partners with Austin Ventures and Shasta Venturesparticipating. This brings the startup's total funding to $29 million.
http://www.techcrunch.com/2010/01/11/spiceworks-is-becoming-the-facebook-for-it-managers-raises-16-million-series-c/


--- IT i vården---

itivarden: Omdömen ur mikroblogg blev dyrt för Pfizer
För första gången har ett läkemedelsföretag i Sverige fällts för att ha använt patienters om dömen på mikrobloggen ­Twitter i sina annonser. Och nu får Pfizer böta 120 000 kronor.
http://itivarden.idg.se/2.2898/1.289030/omdomen-ur-mikroblogg-blev-dyrt-for-pfizer


itivarden:Datainspektionen granskar register
Totalt ska Datainspektionen granska omkring 25 kvalitetsregister inom sjukvården. Bakgrunden är en händelse förra året när ett stort antal patienter fick hem brev med en uppmaning att skänka pengar till nystartade Ledfonden.
http://itivarden.idg.se/2.2898/1.287834/datainspektionen-granskar-register


--- Användbart och Prylar---

Det blir en del om Apples spad som släpptes häromdagen. Omdömena är blandade. Frågan är väl om den här hamnar under rubriken Användbar eller flopp.

9to5Mac: Apple's nya iPad
Den ser lite ut som en stor iPhone. Frågan hur användbar den är som en vardagsdator. Risken är att det kostar mer än det smakar.
http://9to5mac.com/apple_newpad_346788


computersweden: Ipad har ingen plats bland företagen
Experter hävdar att Ipad saknar de säkerhetsfunktioner som krävs för att kunna användas av företag.
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.289422/experter-ipad-har-ingen-plats-bland-foretagen


metro: Allt om Apples Ipad
Igår presenterade Apple sin nya pekdator och en hel teknikvärld höll andan. Här är allt om maskinen som ska revolutionera hur vi använder datorn.
http://www.metro.se/2010/01/28/64913/allt-om-apples-ipad/


techcrunch: The iPad Is Like Holding The Future. But Only Because I Graduated From iPhone School
The thing is beautiful and fast. Really fast. If you'll excuse my hyperbole, it felt like I was holding the future. But is it a must-have? That's a complicated question.
http://www.techcrunch.com/2010/01/27/ipad/


computersweden: Ny Vaio med 256 GB flashdisk och 1,45 kg
Sony är på gång med en ny dator i Vaioserien i vilken man lyckats pressa in hela fyra flashdiskar. Den använder Intels snabba Core i7-processor, klarar full hd och har inbyggt stöd för mobilt bredband.
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.288997/extrem-vaio-med-extremt-pris


metroteknik: I framtiden kan du lägga rörliga pussel
Små datoranimerade figurer som springer omkring på ditt köksbord. Nästa generations brädspel har skärmar istället för kort.
http://www.metro.se/2010/01/27/5830/i-framtiden-kan-du-lagga-rorliga-puss/


metroteknik: Så vill forskare lära sig av Nintendo Wii
Nintendos Wii-remote innehåller sensorer som gör att man kan läsa av olika rörelser. Det har inspirerat forskarna till att tänka nytt i fråga om metoder för inlärning.
http://www.metro.se/2010/01/27/95680/sa-vill-forskare-lara-sig-av-nintendo/


--- Strömmat---

dig: 11 heta videotjänster
Det finns fler tjänster för publicering av video på nätet än bara YouTube - IDG vet mer. Det verkar som om Vimeo verkar vara ett allt mer attraktivt alternativ till pionjärsajten YouTube. techcrunch: Nearly Half Of Netflix Subscribers Now Watch Streams Online
http://www.idg.se/2.1085/1.288365/11-heta-videotjanster


--- Socialt ---

metroteknik: Tjejer kommer att ta över nätet 2010
I Telias årliga trendrapport konstateras att kvinnor chattar, e-postar, kommenterar, bloggar, länkar, mms:ar, sms:ar, och uppdaterar sin status på sociala nätverk oftare än män.
http://www.metro.se/2010/01/28/81181/tjejer-kommer-att-ta-over-natet-2010/


metroteknik: Nu blir vi mindre privata på Facebook
Sociala medier, som Facebook och Twitter, bara ökar. Men redan nu har öppenhetstrenden vridit sig lite grann. Från att ha delat med oss om allt i livet i statusraderna går vi nu mot att sålla känsloyttringar och oviktiga kontakter i nätverken.
http://www.metro.se/2009/12/18/41772/nu-blir-vi-mindre-privata-pa-facebook/


starnewsonline: Social media opens social world to elderly, disabled
Social media is developing into more than a pastime for the elderly and disabled. If implemented properly, it could become their social lifeline.
http://www.starnewsonline.com/article/20100126/ARTICLES/100129756/1177?Title=Social-media-opens-social-world-to-elderly-disabled-&tc=ar


--- Sök och nedladdning ---

cs: Microsoft: Semantiskt sök är framtiden
Med semantisk teknik, som ofta kallas webb 3.0, får datorer en större förståelse för förhållandet mellan information. Under konferensen Web 3.0 i Santa Clara, USA, pratade Scott Prevost, utvecklingschef för Bings sökteknik på Microsoft, upp tekniken. Semantisk teknik ger användarna mer relevant information och hjälper dem att utföra uppgifter och fatta beslut, enligt Scott Prevost.
http://www.idg.se/2.1085/1.289258/microsoft-semantiskt-sok-ar-framtiden


--- För utvecklare ---

computersweden: Apples okända processor sätter fart på Ipad
De som hunnit testa Apples Ipad rapporterar nu att den upplevs som ganska rapp. Ett av skälen till det är att den bygger på P A Semis processor. Processortillverkaren köptes av Apple våren 2008.
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.289474/apples-okanda-processor-satter-fart-pa-ipad


metroteknik: Han kan styra en bandvagn med GPS
Erik Hagfalk har tillsammans med åtta kurskamrater - på reglerteknisk projektkurs - arbetat fram så att de kan styra en bandvagn med hjälp av en dator. Uppdraget kom från Saab Bofors Dynamics.
http://www.metro.se/2010/01/26/96584/han-kan-styra-en-bandvagn-med-gps/


--- Grönt ---

mobilecrunch: Sharp to bring solar-powered cell phone to China (and possibly elsewhere, too)
The company is specifically planning to export one of their cell phones powered by solar energy to China. The so-called SOLAR HYBRID SH6230C features a solar cell module, a 2.9-inch LCD screen and a 5MP auto-focus camera. http://www.mobilecrunch.com/2010/01/27/sharp-to-bring-solar-powered-cell-phone-to-china-and-possibly-elsewhere-too/
http://www.cnbc.com/id/34956650


--- Google ---

techcrunch: Google has just posted a set of core privacy principles to its official blog, in honor of the International Data Privacy Day
http://www.techcrunch.com/2010/01/27/google-privacy-principles/


techcrunch: Memeo Connect Launches, Brings Desktop Sync To Google Apps
Last week, Google announced a new feature for Google Docs that may be the closest thing to the fabled GDrive that we may ever get: the ability to upload and store any kind of file to your Google Docs account.
http://www.techcrunch.com/2010/01/19/memeo-google-docs-sync/


--- Mobilt ---

metro: Ericsson ska trumfa Iphone med 3 D-mobil
Sony Ericsson ska under året lansera sin nya värstingmobil X10 med Googles operativsystem Android. Ericsson Labs har nu släppt en Youtube-film där de demonstrerar 3 D-bilder i mobilen.
http://www.metro.se/2010/01/20/99592/ericsson-ska-trumfa-iphone-med-3-dmob/


crunchgeer: What is this mysterious Motorola Android device?
According to the original source, its packing a 5 megapixel camera, a 3.2? HVGA display, GPS, and Android behind Motorola's BLUR user interface. It also looks to have touch sensitive keys, and what is either a D-pad or a touch sensitive trackpad right below the screen.
http://www.mobilecrunch.com/2010/01/27/what-is-this-mysterious-motorola-android-device/


mobilecrunch: Sharp to bring solar-powered cell phone to China (and possibly elsewhere, too)
The company is specifically planning to export one of their cell phones powered by solar energy to China. The so-called SOLAR HYBRID SH6230C features a solar cell module, a 2.9-inch LCD screen and a 5MP auto-focus camera.
http://www.mobilecrunch.com/2010/01/27/sharp-to-bring-solar-powered-cell-phone-to-china-and-possibly-elsewhere-too/


metroteknik: Tele 2 lanserar en vägvisare i mobilen
Tele 2 lanserar gratistjänsten Streetsmart i samarbete med företaget Destia Traffic.
http://www.metro.se/2010/01/26/14031/tele-2-lanserar-en-vagvisare-i-mobile/


Received on tor jan 28 2010 - 23:04:06 MEST
NITA © 2007 | Box 337, 751 05 Uppsala