Den nya tidens tv-tittande

2012 December 13

Veckans krönika är skriven av Mikael Hansson, informatör vid Umeå universitet 

Jag tar med mig min tv in på toaletten. Och jag vill ha sändningstiderna för webb-tv i min tv-tablå.

Låt mig göra en förutsägelse inför 2013. Det blir året då tv-tittandet förändras. Själv har jag redan tagit ett avgörande steg. Min surfplatta får allt som oftast följa med in på toaletten. Jag är ett hängivet Al Jazeera-fan och håller mig gärna uppdaterad med tv-kanalens engelska sändningar som jag kommer åt via en app i min surfplatta.

Eftersom mitt trådlösa nät därhemma når in till alla rum kan jag sömlöst förflytta mig från köket, ut i hallen, in på toaletten utan att avbryta tittandet. Med plattan i handen är jag inte längre bunden till tv-soffan. Tv-sändningen följer mig vart jag går.

Men det är inte bara Al Jazeera jag kommer åt med plattan. Via internet har jag tillgång till en mängd sändningar på webb-tv. Ofta följer jag direktsändningar från konferenser runt om i världen. I veckan har jag följt utbildningsminister Jan Björklund som i en 13 minuter lång webbsändning på regeringens hemsida berättar om förslaget att införa en timme mer matte i veckan på lågstadiet.

När jag var i Almedalen i somras slogs jag av den mängd kameror för webb-tv som stod uppställda under panelsamtalen. Den som inte var på plats kunde ändå följa mycket av det som skedde via den mängd sändningar som strömmade ut från Visby under dessa dagar. Till och med jag som befann mig där i vimlet önskade vid några tillfällen att jag hunnit koppla upp mig för att följa också andra panelsamtal än det jag deltog i.

Sändningarna via webb-tv blir allt fler och allt mer intressanta. Det gör att behovet också ökar av att få en sammanställning över vad som visas via webb-tv. Idag när jag sätter mig för att skriva denna krönika får jag besked om att Expressen nu gör om sin tv-tablå. Webbsändningar från Expressen TV, SVT Play, TV4 Play och Youtube kommer nu att lyftas fram i den dagliga tv-tablån i tidningen. Det kommer att öka uppmärksamheten för dessa kanaler men också för webbsändningar överlag.

Där hemma i min tv-soffa, ja, jag har den fortfarande kvar trots min surfplatta, så kommer jag nu att få en tydligare tv-guide till webbkanalerna. Min tv är ju idag uppkopplad mot internet och via datorn som styr tv:n tar jag in de webb-kanaler jag önskar titta på.

Jo, en sak till i denna förändrade tv-värld – plattan som jag har med mig i handen följer självfallet också med ner i tv-soffan. Där sitter jag och kommenterar och samtalar med andra tv-tittare runt om i landet via Twitter och Facebook.  Vi skriver om pinsamheter i Solsidan, om nya avslöjanden i Uppdrag granskning och om Zlatans mål i franska ligan.

För forskarna är dessa nya beteenden en gruva att ösa ur. Vad händer med toaletten som rum när den får en skärm och uppkoppling mot internet? Vad händer med mig när ett av mina sista rum för avskildhet nu öppnas mot omvärlden? Vad betyder min andra skärm i tv-rummet för mina sociala relationer?

Men inte bara beteende är intressant för forskarna kring den nya situationen. Också frågor om teknik och användargränssnitt blir viktiga att ställa när skärmarna hamnar i nya sammanhang och rum.

För företagen blir också de nya tv-vanorna intressanta. Expressen går allt mer mot webb-tv och har numera dagliga webbsändningar live. Andra dagstidningar följer efter och webbkanalerna öppnar för nya affärsmodeller och nya marknader.

Konsumtionsmönstren blir också intressanta för företagen. Den traditionella tv-reklamen kan nu kopplas till interaktivitet över nätet på ett enkelt sätt i och med att jag har min platta i handen där i tv-soffan. Köpet kan ske direkt vilket innebär att företagen också här behöver se över sina affärsmodeller och erbjudanden.

Under 2013 kommer vi att få se hur dessa nya beteenden och nya konsumtionsmönster växer sig allt starkare. 2013 kan bli det år då tv-tittandet inte längre blir det som det en gång var.

/Mikael Hansson

Comments are closed.