Dags för revolt mot Facebook?

2010 November 11

Veckans krönika skrivs av Pontus Löf, webbstrateg på Socialstyrelsen, som har ett stort intresse för ny teknik och livsåskådningsfrågor.

———

Häromveckan såg jag filmen The Social Network som beskriver hur Facebook grundades. Det är inte någon snäll skildring av grundaren Mark Zuckerberg. Det är inte första gången Zuckerberg blivit kritiserad, men inte på detta sätt. Idag är Facebook ett stort företag som har en årlig vinst på 5 miljarder kronor. Deras PR-människor är naturligtvis rädda för att filmen ska skada företaget och har därför inlett en PR-kampanj för att rädda Mark Zuckerbergs rykte.

Men det är inte Mark Zuckerbergs otrevliga personlighet och hans sätt att bedriva affärsverksamhet som kanske är den mest graverande kritiken emot Facebook. För egen del tycker jag att Facebooks hantering av sekretess är det allvarligaste. I slutet av 2009 ändrade Facebook sekretessinställningarna för alla användare. Detta har resulterat i att mindre uppmärksamma användare gör sina statusuppdateringar och sina bilder tillgängliga för hela internet. Detta förmodligen utan att dessa användare förstår att den där skämmiga partybilden blir tillgänglig för vem som helst.

En annan kritik som träffar Facebook och andra liknande affärsdrivna sociala nätverk är kontrollen över den data som användarna bidrar med. Facebooks användarvillkor har blivit kritiserade av denna anledning. Ett problem med Facebook är att tekniken ägs och förvaltas av företaget Facebook och att källkoden är hemlig. Det går inte heller att flytta, ladda ner eller bearbeta den data som användarna skapar i Facebook.

Som ett alternativ till Facebook så har ett gäng amerikanska studenter dragit igång ett projekt som de kallar Diaspora. Det är en programvara med öppen källkod som erbjuder liknande funktioner som Facebook. Den stora skillnaden är att Diaspora är ett decentraliserat socialt nätverk där man som användare kan välja vilken data man vill dela och på vilket sätt. Man kan lägga sin så kallade Diaspora-seed på sin egen dator, hos ett webbhotell eller hos en gratis webbtjänst (ungefär som www.wordpress.com). Därav valet av det grekiska ordet diaspora som betyder att leva i förskingringen.

En första release av Diaspora för utvecklare släpptes i september och inom kort så ska en första version för vanliga användare bli tillgänglig. Så här ser Diaspora ut (klicka på bilden för full storlek):

Är detta en Facebook-dödare? Det skulle i vilket fall ge användarna större makt över sin egen data. Vinsten på ett övergripande plan skulle vara att de olika sociala tjänsterna skulle kunna utbyta data med varandra på ett smartare sätt. Det skulle också vara ett steg framåt för standardisering.

One Response

Trackbacks and Pingbacks

  1. Gästbloggat om att förhindra självmord med sökmotoroptimering | Pontus hörna

Comments are closed.