2012 var surfplattans år

2013 February 8

…men jag har inte själv skaffat mig en surfplatta, utan ”klarar mig gott ändå”. Tydligt är dock att plattornas framfart har gett dem en självklar plats på många kontor och i många hem. Så säkerligen blir även jag en ägare inom en snar framtid.

Undersökningen Svenskarna och internet 2012 har mycket intressant att läsa, som t.ex. att internetanvändningen ökar, men inte spridningen (runt 90% av befolkningen använder internet), och att de mobila uppkopplingarna har fördubblats. Men just nu funderar jag på innebörden av surfplattans utbredning där rapporten visar att 20% av svenskarna har en surfplatta, och av barnfamiljerna är det var tredje.

Samtidigt visar siffror på att surfplattorna nu säljer i större antal än bärbara datorer. Under den senaste decemberhandel såldes Även de smarta mobiltelefonerna med uppkoppling blir allt vanligare. Vi blir helt enkelt mer mobila och lättrörliga – även om en bärbar dator numera är väl trevligt att hantera under resor etc, så är det fortfarande skillnad i vikt och utrymmeskrav.

Dagens Nyheter rapporterar hur de under senaste tiden fått en stark tillströmning av prenumeranter till sin digitala upplaga. I och med att de digitala tjänsterna utvecklas så finns det också en koppling till den lite enklare hantering och logistik som en telefon eller surfplatta innebär. Jag kan mycket väl tänka mig att en digital prenumeration på nyheter är något för mig. Att ha allt med sig i sin lilla dator, tillhands när det passar, är numera så smidig att jag inte borde stå utanför.

Så egentligen förstår jag inte varför jag inte redan har en padda på mitt kontors-/vardagsrumsbord. Är kanske för att jag är bekväm med min slimmade laptop (som är lätt, snabb och enkel), eller för att det inte riktigt känns att detta mellansegment passar mellan min dator och min smartphone, eller kanske är jag kanske helt enkelt för snål?

Kommer 2013 bli mitt surfplatte-år? Eller är det rimligt att det inte finns någon extra användning för mig?

/Daniel Lövgren

Comments are closed.