Crowdsourcing – att låta många göra jobbet

2013 January 17

2006 myntade Jeff Howe begreppet crowdsourcing för att beskriva hur arbete, som tidigare utfördes av företag och organisationer själva, nu bjuds ut och tas över av en större grupp okända människor. Det är ett växande område som ofta belyses ur de affärs- och utvecklingsmöjligheter som finns, men samtidigt är det en fråga om arbetskraft och vem som egentligen gör vad.

De trevliga exemplen på användares gemensamma kraft är rymdprojektet SETI@home, filmprojekt som Iron Sky och nyligen artisten Aviicis uppmaning att hjälpa honom skriva nästa hit. Även Apple är ett tydligt exempel då de tillhandahåller en plattform för appar, men låter användarna skapa innehållet själva.

I en snabbgenomgång kan vi skönja två grenar av crowdsourcing:

-       Som en öppen marknad. Arbetsgivare bjuder ut diverse arbete, öppet för alla med kompetens att ansöka till. Detta kan också innefatta mindre arbeten inom ett större projekt.

-       Som en tävling. Arbetare utför ett uppdrag och det bästa väljs ut. De som inte ”vann” får oftast ingenting betalt. Arbetsgivaren får dock en mängd kvalitativa utföranden att välja mellan.

Det jag funderat på är en utveckling där också övervakning kommit att ingå i detta begrepp. Brittiska Internet Eyes (http://www.interneteyes.co.uk/) är en tjänst där en kan arbeta med att övervaka bildmonitorer direkt på nätet. Strömmade bilder från övervakningskameror visas för den som arbetar och tanken är att rapportera brott, så som snatteri, i mindre butiker som inte själva har råd med dyrare övervakning. De arbetare som skriver in sig hos tjänsten betalar en liten slant, men med möjlighet att tjäna upp till 250 pund i månaden om de rapporterar misstänkt och kriminellt beteende. De som övervakar tjänar alltså pengar på att rapportera mera.

Denna utveckling är dock bara i startgroparna och framtiden är – som vanligt – intressant att följa. Crowdsourcing medför att företag och organisationer kan få diverse jobb utförda till lägre priser och de arbetare som utför jobbet kan tjäna en hacka. Men samtidigt kommer många att jobba utan lön – till fördel för företagen. Läkare utan gränsers projekt Glömda kriser är ett annat spännande initiativ där medverkan hjälper till att sätta påminna och engagera i viktiga frågor som hamnat utanför strålkastarljuset.  Även om crowdsourcing i mycket är ett koncept för att kommersiellt utveckla produkter, så kan det, som i exemplet ovan, också användas för att t.ex. belysa humanitära frågor.

Jag har själv bidragit till Wikipedia några gånger, men det blev inget långvarigt projekt. Tänk istället vad jag bidrar med på Facebook genom mitt vardagliga användande. Delning av innehåll i sociala medier är dock av ett annat slag, då vi användare inte utför ett specifikt uppdrag, snarare omedvetet förser företag med kunskap, innehåll och idéer.

/Daniel Lövgren

Comments are closed.